Història del PSAN

Història del PSAN, més de 40 anys d’independentisme

Amb el naixement del PSAN, el 1968, sorgeix a Catalunya una estratègia nova: una teorització de l’alliberament nacional en un sentit modern, que trenca els esquemes tradicionals del separatisme català i presenta unes propostes polítiques i socials, una tàctica, noves.

:: I el PSAN, que ara fa trenta anys va ser el motor inicial de tot aquest procés, continua.

No és trencament brusc , tot i que l’emergència d’aquesta política nova, així com l’impacte que produí en la nostra societat foren prou sobtades, sinó que és un procés en el qual el mateix PSAN no seguirà una línea contínua i sempre ascendent, sinó que hi haurà crisis i ensopegades durant els primers deu anys.

Al llarg dels anys setanta, i al costat del PSAN, hi ha una constant aparició i desaparició  transformació i fusió, escissió…, de sigles, produïdes potser per l’efervescència de la novetat i sobretot de la conjuntura política, a partir de la mort del dictador i de la voluntat dels sectors reformistes de rentar la cara al sistema de dominació burgesa (El quadre i la llista que presentem en aquest dossier, sense ser exhaustius, són una bona prova d’aquesta efervescència efímera de sigles). Però la crisi de la pretesa democratització a l’espanyola asserenà aquella exaltació diluïdora i improvisadora.

I el PSAN, que fa prop de quaranta anys va ser el motor inicial de tot aquest procés, continua.

– Presentació de l’arxiu del PSAN, text preparat amb motiu de la creació d’un arxiu del partit i que fa un repàs històric de les diferents etapes per les quals ha passat fins els nostres dies.

– Presentació de l’arxiu del MDT (1984-89).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s